El blog d'en Manel
Tics, tocs i tacs del dia a dia
“ELS SOTS FERÉSTECS: LA VERGONYA DE L’ULLAR -MÉS INFORMACIÓ-
Categories: Caminades

El que tenia de ser una caminada tranquil·la i relaxant s’ha convertit en una emprenyada davant l’espectacle de degradació del medi ambient i atac a la natura que hem trobat tot just començar. Es tracta de la masia de l’Ullar i el seu entorn.

Text tret d’internet:

L’ULLAR

És un casal habitat documentat ja a l’any 1251, l’antiga masia de l’Ullar (Uià segons la fonètica de la zona) va ser habitada per la família Ullar fins a principis del segle XX. L’edifici està inclòs dins el catàleg d’edificacions d’interès històric i artístic del municipi de Figaró-Montmany. En els darrers anys s’han construït diverses edificacions que no respecten les tipologies constructives tradicionals i que presenten un greu impacte paisatgístic. A causa de que no es van emprendre mesures legals en el moment de la seva construcció bona part de les infraccions urbanístiques comeses ja han prescrit.

Però a la vista de la situació actual és evident que, a part de les urbanístiques, hi ha un munt d’infraccions que no han prescrit.

AQUÍ podeu llegir un fragment d’un informe de Aprèn, Serveis Ambientals SCCL de la Generalitat” que ja fa temps denunciava la situació. Us en recomano la seva lectura doncs, si bé us emprenyarà, es molt aclaridor de la situació actual de l’indret.

L’Ullar, un dels referents principals de la novel·la de Raimon Casellas “ELS SOTS FERÉSTECTS”, avui no és res més que un abocador. Disseminats en un espai molt gran s’hi troben tota mena de maquines i andròmines vàries en un estat de total abandonament i degradació. Per a més greuja tot aquest desgavell és a pocs metres de l’ermita de Sant Pau de Montmany que també està en un estat més que deplorable, totalment ruïnós… deu ser per no desentonar amb un entorn de porqueria i degradació.

És incomprensible que als qui pertoqui no hi hagin posat solució.

No m’ho invento, mireu aquestes fotografies; la última, aèria, es treta de internet les altres las vaig fer ahir mateix:

..

He trobat aquesta informació de fa més de quatre anys!!!
Diu que l’Ajuntament actuarà, però no diu quan!

15/12/2006 – L’Ajuntament actuarà per endreçar l’Ullar

“…L’Ajuntament de Figaró-Montmany s’ha compromès, en la reunió celebrada amb els veïns el passat 13 de desembre, a actuar per solucionar la problemàtica de la Masia de l’Ullar.
L’actuació es durà a terme tant per la via judicial com a través de l’Ordenança d’Ordenació i Gestió dels Espais Naturals de Figaró-Montmany aprovada per l’Ajuntament. L’Ajuntamnt ja ha elaborat un estudi d’impacte paisatgístic en el qual es proposen una sèrie de mesures correctores que s’exigiran al propietari de la finca.”

9 Comentaris to ““ELS SOTS FERÉSTECS: LA VERGONYA DE L’ULLAR -MÉS INFORMACIÓ-”

 1. CEV ha dit:

  Nosaltres també em vist i patit aquest desastre. Fer-ho public potser no servira de res per que ja fa molts anys que està aixi, però per denunciar-ho que no quedi.

 2. Roger ha dit:

  bona tarda, sóc veí de Tagamanent i conec la situació de l’Uià. Per això m’agradaria fer constatar, a part de l’agressió al territori que suposa aquesta mena d’abocador fastigós d’andròmines i vehicles de tota mena, així com el mal estat de la masia i les seves instal·lacions, la presència d’animals domèstics assilvestrats: sobretot, cavalls i gossos. No només implica una molèstia (i segons en quins casos un perill) per als veïns de la zona i els excursionistes, sinó que també és un acte de crueltat envers uns animals que pul·lulen “lliurement” per la contrada, famolencs i desatesos. És una vergonya i un delicte molt greu. Sembla mentida que les autoritats encara no hagin actuat d’una vegada per totes, i posat punt i final a la vergonya de l’Uià.

 3. Lluís - Ramón - Cristofol de Terrasa ha dit:

  Una vergonya. Nosaltres fa anys que caminem per Catalunya i el caos, la porqueria i el desastre que suposa l’Ullar i el seu voltant no l’hem vista mai enlloc.

 4. Teresa ha dit:

  Això ja ve de molt enrere en el temps. Com a mínim des de l’any 2005.
  M’adhereixo als comentaris d’En Roger, Lluís, Ramon i Cristòfor. Lamentablement puc dir que si que hi ha altres llocs degradats, però estan apartats de camins transitats.

 5. Un enamorat de la montanya - Vic ha dit:

  Les imatges son impresionants, però la realitat les supera i molt. És realment fastigos que es permeti aquesta situació durant tant anys.

 6. Pepitu ha dit:

  No he visitat personalment el lloc, però tot el que he vist i llegit a internet sobre aquest tema, em dona a entendre que els que podrian posar-hi solució tenen molt poc interes a fer-ho. Una vergonya que deixa ven retratats als Ajuntaments i estaments oficials que tenen poder per solucionar-ho i no o fan.

 7. Manel R.G ha dit:

  Igual que en Pepitu jo no corro per la muntanya, però e vist el merder i em solidaritzo amb la denùncia al igual que amb tots els altres comentaris.
  Una vergonya.

 8. Andreu ha dit:

  Doncs acabat de començar el 2016 tot segueix igual de malament i la porqueria és per tot arreu. El que semblava el seu propietari ens va fer fora de males maneres dient-nos que el “pagaba la contribución”

 9. Meritxell ha dit:

  Avui som 2 de maig de 2021 i tot el desaste que en Manel exposava en aquest blog amb tota la raó, lamentablement segueix igual o pitjor.
  Una vergonya pel municipi i per la Comarca.
  Hem vingut a fet una caminada amb la família per descobrir alguns dels indrets dels Sots Feréstecs, novel·la de la literatura catalana que es mereix una ruta literària senyalitzadzada i ben cuidada. Cuidar el patrimoni i el nostre entorn és deure de tots.
  Un 0 per l’Administració i pel propietari/s de la finca.

Deixa el teu comentari