El blog d'en Manel
Tics, tocs i tacs del dia a dia
TEMPS DE FER PESSEBRES…
Categories: Galeries d'artistes

” Valga’m Déu!  Potser cap poble del món no ha arribat a crear, en relació al Nadal, una cosa tan graciosa, tan popular, tan fina com els nostres pessebres, res que s’hi pugui comparar. “

JOSEP PLA

Noies i nois, nenes i nens, senyores i senyors…

Vist “com-està-el-pati”, l’ambient en general, de tant en tant convé esbargir-nos un xic allunyant-nos, ni que sigui una estoneta, de cabòries i preocupacions varies… fer alguna activitat relaxant que ens depuri l’ànim i l’esperit. Amb aquesta idea vaig atansar-me a l’exposició de l’ASSOCIACIÓ DE PESSEBRISTES DE MATARÓ als locals de la Presó.

Conec algun dels artistes que, any rera any, sense defallir, dediquen moltes hores a aquesta magnífica afició-activitat. Enguany n’he descobert un altre a la que no li sabia aquesta vena artística… m’he trobat amb una agradable sorpresa: He pogut contemplar un diorama que representa un naixement convencional, bonic en la seva simplicitat i senzillesa .

Aquest treball m’ha cridat la atenció ja que crec saber qui n’és la artista, a qui vaig conèixer temps ha (quan els ocells encara tenien dents).  He quedat gratament sorprès doncs, a més de la seva habilitat manual, palesa en l’esmentat diorama, també he pogut llegir un poema que ha escrit per a la ocasió…

MA 2  CADA DIA SURT EL SOL (de moment)

Tot plegat  S E N S A C I O N A L!!!

Cova MDRV  SI br

(Disculpeu per la qualitat de la foto… reconec que és un nyap, però no en sé de fer fotos, jo… faig el que puc)

Felicitats per tan excel·lent feina; i gràcies per exposar-la permetent-nos gaudir d’aquestes obres… agraïment extensiu a totes/tots els artistes que  treballen perquè poguem disfrutar d’un art tan nostrat com son el pessebres.

Aquest diorama, i molts d’altres, a quin millor, podreu contemplar-los en la exposició de pessebres. N’hi ha que sel’s nota la experiència dels seus autors per la gran qualitat que desplegan però tots, absolutament tots, tenen el seu punt encantador, màgic,  que ens atrapa i ens trasllada a l’ambient que volen representar, possant-hi tot l’enginy del seu saber, molta il·lusió i, de ben segur, moltíssimes hores per aconseguir aquestes excel·lents obres.

Us recomano, de totes totes, que aneu a fer-hi una volta, sense presses… important, feu-me cas… S E N S E   P R E S S E S !!!, per fruir de tots i cadascun dels treballs que s’hi exposen. Mireu amb atenció cada obra, quedeu-vos amb tots els detalls fins i tot els més insignificants, us deixaran meravellats. La mainada, els més menuts, s’ho passen d’allò més bé. L’estona que vaig estar-hi vaig poder gaudir de les reaccions dels petits que estaven de visita amb les seves families; restaven bocabadats, amb ulls com a taronges… impagable!!!

Per anar fent boca podeu fer un tomb per la “web” de la Associació on trobareu força informació i moltes imatges de edicions anteriors:

 MA 2ASSOCIACIÓ DE PESSEBRISTES DE MATARÓ

En aquesta “web” podeu trobar-hi un apartat dedicat a   l‘ESCOLA. Feu-li una ullada… mai se sap cap a on poden portar-nos les nostres habilitats, potser desconegudes.

Si voleu acabar amb música podeu fer-ho amb un tastet del final del “Glòria” de l’obra “El Pessebre” de PAU CASALS.

Cartell

 

18 Comentaris to “TEMPS DE FER PESSEBRES…”

 1. Toni L. ha dit:

  Molt bona referència a aquesta tradició tant arrelada arreu del país. De fet bona falta fa que aquest gest teu ajudi a mantenir-la donat que, actualment, ha sofert una certa davallada i aquest gest pot ajudar a empènyer una mica la afició, sobretot entre el jovent.

 2. María Verdaguer, Antonia Martínez, Carmen Segura, Luis Segura - Manresa ha dit:

  Se nota que estamos en Navidad, has dejado de lado a los políticos y pones cosas más agradables. Hemos entrado en la página de esta asociación y nos lo hemos pasado muy bien. Hay muchas fotografías de pesebres de años anteriores. Da para muchas horas de disfrutarlo. Que pena que esteis tan lejos y no podamos visitarlo en persona. En Manresa tenemos un pesebre viviente que es muy famoso, nos gustaría que un día pudieras acompañarnos asistiendo al espectáculo.
  Hemos leído atentamente la poesía que hay en tu entrada, nos ha gustado mucho pero la encontramos por una parte ilusionada con una actividad pero también pesimista, triste, con desánimo para el futuro. Nos ha dejado un sabor dulce y amargo al mismo tiempo como de pena. Algunos de los miembros del casal son poetas aficionados que escriben y leen poesía se la han impreso para poder recitarla. Nos gustaría conocer el nombre del autor para poder indicarlo en el momento de recitarla.
  Felices Navidades y próspero año nuevo a todos
  María Verdaguer, Antonia Martínez, Carmen Segura, Luis Segura

 3. MANEL . ha dit:

  Benvolguts amics de Manresa:
  No tinc permís de l’autor-ra per divulgar-ne l’autoria… és més, no tinc la seva autorització expressa per penjar aquest poema en el blog… encara més… em sembla que no tinc permís per a res jo.

 4. CONXITA ha dit:

  Hola, Gràcies per recordar-ho. Cada any hi vaig.
  BONES FESTES

 5. Jordi ha dit:

  Els pessebres en general i els diorames en particular sempre m’han semblat fantàstics. Ja des de petit em transportaven a l’altre cantó del vidre i et senties allà en mig del carrer, rodejat per la gent, els animals o ben bé fent nosa al costat del nadó. Es sens dubte, la tradició mes entranyable dels Nadals.
  Precisament, al mercat de Santa LLucia a Barcelona, i passant per davant d’una paradeta en la que els reis d´Orient seguien una estelada, s’hem va ocorre aquest petit vers amb el que d’una manera festiva, os desitjo a tots bones festes.

  L’estelada, nou estel de Betlem.
  Adreça als reis d’Orient cap un altre contrada.
  Aquí ha nascut el Nen… Oriol li diuen ara.
  Ens farà tocar el cel, per on avança l’estelada.
  L’estelada… Nou estat de Betlem.

  BONES FESTES A TOTS

 6. Emili i Dolors ha dit:

  Senyor Manel fa molts anys havia anat amb els pares a veure l’exposició de pessebres a la presó i ja no he tornat a anar-hi mai més, això que cada any diem de anar-hi. Aquest any i anirem amb el nostres fills, encara son petits però segur que s’ho passaran molt bé. Gràcies per dir-ho. Seguim el seu blog i ens agrada molt, ens fa veure les penes diàries amb un ulls més divertits.
  Passi un Bon Nadal i un Bon Any Nou.

 7. Albert ha dit:

  Molts, gràcies a haver rebut una educació catòlica totalment forçada, hem esdevingut perfectes ateus, capaços de gaudir de la plàstica que ofereix el ”PESSEBRE” el “TIÓ” el “PARE NOEL” o “l’ARBRE DE NADAL”, en una perfecta harmonia.
  Bon Nadal i Feliç any Nou farcit de llibertat.

 8. M. Teresa ha dit:

  Aniré a gaudir del pessebre, gràcies Manel per recordar-ho.
  Desitjo a tots els que llegim aquest blog, un Bon Nadal!!

 9. Oriol i Montse ha dit:

  Hola Manel. Seguint el teu consell hem anat a la presó a veure els pessebres. Mare de Deu que bonics!. Tens raó s’ha de mirar amb molta atenció. No n’hi ha prou amb l’estona que teníem. Repetirem amb més temps.
  Si no es veiem abans et desitgem unes bones festes i esperem que tornis aviat a fotre canya als polítics. Cal que no els deixem descansar i que compleixin les seves obligacions. Els bons a lluitar per la nostra independència i els dolents a fer el que saben, a fer de rates –com diries tu demanant disculpes a les rates-.

 10. Ramon Masdeu ha dit:

  Cada any hi anem d’una forma rutinària fem una visita no massa llarga i ja està. Aquest any hem seguit el teu consell fent una visita amb temps fixant-nos molt bé amb tots els detalls. Tot i així no n’hi ha hagut prou pel que i tornarem.

 11. Un català ha dit:

  Sembla mentida que aquestes meravelles les facin gent aficionada. Els vull felicitar a tots efusivament i animar-los a seguir així.
  Bones festes a tots els demòcrates de pau.
  Salut, independència i prosperitat per l’any 2015.

 12. Emilia ha dit:

  Hola Manel, hem anat amb els nanos a veure l’exposició de pessebres. Ens ha agradat molt a tots però com molt bé dius tu especialment a ells.
  Quin poema més desconcertant el que has penjat en el blog oi? Bonic però una miqueta anguniós, no t’ho sembla a tu?. Destil•la esperança i tristor alhora. Ja saps com m’agrada la poesia i admiro als que sabeu expressar les emocions a traves de qualsevol forma d’art, però quines contradiccions que te l’esperit de les persones!
  Si no ens veiem rep el nostre desig de pau i felicitat per tu i els teus. Bones festes i bon 2015.

 13. Javier Saez ha dit:

  Este fin de semana hemos ido a verlo. Ha sido precioso y nos hemos animado a intentar hacer un pequeño belén en nuestra casa. Hemos hecho unas fotografías para que nos sirvan de guía. Veremos que tal nos va a salir.

 14. N.Montagut ha dit:

  Aníms pessebristes, no deixeu mai de regalar-nos unes obres tan ban fetes. Vull felicitar-vos a tots i demanar un aplaudiment per vosaltres i la vostra meravellosa tasca.
  Nicolau

 15. Paco L. ha dit:

  Ja soc gran, força gran a punt de juvilar-me. Però al anar a visitar la exposició m’ha passat com a les criatures, he quedat meravellat i encantat davant de cada un dels pesebres exposats.
  Enhorabona a tots els els que ho han fet possible.

 16. Julia Sanchez ha dit:

  Muy bonitos y espectaculares. Parece increible tanta paciéncia. Es verdad que la poesia Cada Dia Surt El Sol da sensación de pesimismo pero por ello es muy conmovedora.

 17. admirador ha dit:

  Cada año visito esta exposición y cada año me gusta mucho. Tengo sana envidia de las personas capaces de hacer estas obras de arte. Saben representar cosas y tambien hacer poemas. No saben la suerte que tiene de llenar sus vidas con estas actividades.
  Coo otros me sumo a la felicitación conjunta.

 18. Elvira ha dit:

  Felicidades artistas. Espero poder disfrutar muchos años visitando vuestros estupendos pesebres.

Deixa el teu comentari